‘Schenkman lid was van een anti slavernij stichting’
Dat is niet waar. In 1850 was bijna niemand in Nederland tegen de slavernij. Dat kwam pas op gang na de verschijning van de vertaling van Uncle Tom’s Cabin in 1852.
Schenkman was trouwens net als de meeste Nederlanders in de 19de eeuw een racist en een antisemiet.
https://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/28/koddige-gedichten-kwaadaardige-pamfletten-1561501-a1259525
]]>Aan: Abe de Verteller
Mooie oplijsting! Bedankt!
Uw bezorgdheid i.v.m. het verworden tot halfzachte kerstelf deel ik! Wat mij betreft mag het ook wel een tikkeltje duivelser en mysterieuzer.
Aan: Frits Booy,
Ik ben het helemaal met u eens dat we moeten uitgaan van historische bronnen -men lijkt maar al te vaak waar te nemen wat men wilt waarnemen in de geschiedenis- maar de stelling dat duivelse figuren als Krampus en Ruprecht niets te maken hebben met Zwarte Piet vind ik wel heel erg kort door de bocht.
“Zwarte Piet” was wel degelijk een benaming voor een soort daemon of duivel in het Nederlands voordat het exclusief naar de Moorse knecht van Sint Nicholaas ging verwijzen. ⑴⑵
Zwarte Piet in zijn huidige vorm mag dan wel een recent fenomeen zijn, maar door de expliciete verwijzing naar de duivel in zijn naam, plaats de Zwarte Piet van de Lage Landen zich ontegensprekelijk in een geheel van tradities van het voormalige Heilige Roomse Rijk.
[bronverwijzing]
⑴ Bom, G & D. de Groot (1758) De bespookte waereld ontspookt. De duivel geroskamt, en het euangelie van den spinnerok weerlegt.: p30.
→ Hier wordt Zwarte Piet genoemd tussen “Hex”, “Daemons”, “Dwaallichtjes”, “Kabouterman” etc.
⑵ Niermeyer, Antonie (1840) Verhandeling over het booze wezen in het bijgeloof onzer natie: eene bijdrage tot de kennis onzer voorvaderlijke mythologie, Volume 1: p28.
→ In dit werk uit de vroege jaren van de moderne Piet wordt “Zwarte Piet” expliciet genoemd als bijnaam voor de duivel (zonder overigens over de knecht van Sinterklaas een woord te reppen).
(beide boeken zijn beschikbaar op Google Books)
We moeten altijd uitgaan van historische bronnen, als we iets willen aantonen, niet van gissingen, vage gelijkenissen, veronderstellingen en theorieen. Deze zijn vaak leuk en interessant, maar bewijzen doen ze niets.
Frits Booy,
Stichting Nationaal Sint Nicolaas Comité en schrijver van de studie ‘Op zoek naar Zwarte Piet’; via fjbooy@zonnet.nl te verkrijgen.
Ook interessant om aan te kaarten is dat Schenkman lid was van een anti slavernij stichting en er in zijn kringen veel anti slavernij standpunten heersten.
Negerhut van Oom Tom maakte grote indruk, er kwamen lezingen en anti slavernij artikelen uit in het Amsterdam van rond 1850 en natuurlijk was slavernij in Nederland zelf al lang niet meer gebruikelijk.
Ook het boek Struwelpeter was toen enorm populair, een verhaal waarin Sinterklaas het op neemt voor een zwart jongetje die gepest wordt om zijn huidskleur.
Schenkman wilde van de vele verschillende enge duivelse Pieten een nieuwe, beschaafde, vriendelijke Piet maakte en koos voor dat beeld een negerknecht, zoals hij zich kon herinneren uit zijn jeugd, toen negerknechtjes van rijke families de Sint hielpen of toen er ook al iemand zwart gemaakt werd, als overblijfsel van die eeuwenoude tradities.
Schenkman’s eerste Piet was geen boeman, niet dom, geen slaaf, hij was geen karikatuur van een neger maar gewoon een zwarte man.
Dat men er er later van alles bij verzonnen heeft en, afhangende van de tijdsgeest, dit wel of niet politiek incorrect was is een bijkomstigheid.
Piet mag van mij veranderen, terug naar de Piet van Schenkman, het symbool van anti racisme en anti slavernij, een echte goede kindervriend die de Sint helpt, en ja, hij is ook zwart, want daar is niets mis mee.
Beste Marcel
Het is idd zo wat je zegt,een zwijgplicht,geen foto’s of filmpjes mogen echt niet naar buiten komen. Het is voor en door eilanders en daar kunnen beter geen buitenstaanders er tussen gaan zitten,die begrijpen er niets van,dus laten we het maar zo houden die zwijgplicht.
Groeten Mischa
]]>